Recepty

Perlivá jeseň a cigánska pečienka v domácej žemli

    Ingrediencie na mäso:

    • cca 1 kg bravčovej krkovice
    • 5 strúčikov cesnaku
    • soľ
    • čerstvo zomleté čierne korenie
    • mlieko (200-300 ml)
    • plnotučná horčica 

    Príloha:

    • 4 väčšie cibule
    • trochu hladkej múky
    • olej na opekanie
    • kyslé uhorky, rajčina 

    Ingrediencie na žemle:

    • 500 g hladkej múky
    • 275 ml teplého mlieka
    • 30 g mäkkého masla
    • 1 ČL cukru
    • 2 ČL soli
    • ½ kocky čerstvého droždia
    • rôzne semiačka na posypanie (ľanové, sezamové, slnečnicové)

    Postup:

    Deň vopred si nakrájame mäso na približne 1,5 cm hrubé plátky, paličkou ich vyklepeme natenko, osolíme z oboch strán, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a potrieme trochou roztlačeného cesnaku. Takto pripravené mäso dáme do misky alebo dózy a zalejeme ho mliekom. Necháme v chladničke marinovať cez noc alebo aspoň niekoľko hodín. 

    Medzitým si pripravíme domáce žemle. Do teplého mlieka pridáme cukor a droždie, rozmiešame, aby sa droždie aj cukor rozpustili a necháme v teple vzísť kvások. Ten potom vlejeme do väčšej misy s múkou a soľou a začneme miesiť. Keď sa nám začne vytvárať husté cesto, pridáme ešte mäkké maslo a miesime ďalej, až kým nebude cesto hladké, pružné a bude sa odlepovať od okrajov misy. Cesto potom dáme do čistej misy, prikryjeme ho fóliou a necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu. 

    Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 8 rovnakých kúskov a z každého vymiesime a vytvarujeme batôžtek. Prikryté fóliou ich necháme podkysnúť. 

    Podkysnuté batôžky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, dlaňou ich stlačíme a opäť necháme podkysnúť. Napokon ich postriekame vodou, posypeme zmesou semiačok (ľanové, sezamové, slnečnicové) a dáme na plech poslednýkrát podkysnúť. 

    Žemle pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 stupňov asi 20 minút do zlatohneda. Necháme ich úplne vychladnúť. 

    Odpočinuté a namarinované mäso vyberieme z mlieka, zľahka ho papierovým obrúskom osušíme, potrieme horčicou a buď na panvici s trochou rozpáleného oleja alebo na grile opekáme z oboch strán spolu asi 5-6 minút. 

    Cibuľu nakrájame na kolieska, zľahka ju poprášime hladkou múkou a na oleji ju pomaly smažíme do zlatohneda a chrumkava.  

    Cigánsku pečienku servírujeme na žemli s opraženou cibuľou, prípadne rajčinou a natenko nakrájanou kyslou uhorkou. 

    Vyskúšajte recept od foodblogerky Mišky @sistersbakery.sk a nezabudnite, najviac chutí v dobrej spoločnosti s rodinou či s priateľmi. Stretnutia si vychutnajte spolu s dúškom kvalitného vína Vitis Galéria Frizzante Irsai Oliver. Muškátovo-ovocná vôňa tohto vína s osviežujúcimi bublinkami je ako stvorená na jesenné pikniky a stretnutia.

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár