Ingrediencie na mäso:
- cca 1 kg bravčovej krkovice
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ
- čerstvo zomleté čierne korenie
- mlieko (200-300 ml)
- plnotučná horčica
Príloha:
- 4 väčšie cibule
- trochu hladkej múky
- olej na opekanie
- kyslé uhorky, rajčina
Ingrediencie na žemle:
- 500 g hladkej múky
- 275 ml teplého mlieka
- 30 g mäkkého masla
- 1 ČL cukru
- 2 ČL soli
- ½ kocky čerstvého droždia
- rôzne semiačka na posypanie (ľanové, sezamové, slnečnicové)
Postup:
Deň vopred si nakrájame mäso na približne 1,5 cm hrubé plátky, paličkou ich vyklepeme natenko, osolíme z oboch strán, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a potrieme trochou roztlačeného cesnaku. Takto pripravené mäso dáme do misky alebo dózy a zalejeme ho mliekom. Necháme v chladničke marinovať cez noc alebo aspoň niekoľko hodín.
Medzitým si pripravíme domáce žemle. Do teplého mlieka pridáme cukor a droždie, rozmiešame, aby sa droždie aj cukor rozpustili a necháme v teple vzísť kvások. Ten potom vlejeme do väčšej misy s múkou a soľou a začneme miesiť. Keď sa nám začne vytvárať husté cesto, pridáme ešte mäkké maslo a miesime ďalej, až kým nebude cesto hladké, pružné a bude sa odlepovať od okrajov misy. Cesto potom dáme do čistej misy, prikryjeme ho fóliou a necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 8 rovnakých kúskov a z každého vymiesime a vytvarujeme batôžtek. Prikryté fóliou ich necháme podkysnúť.
Podkysnuté batôžky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, dlaňou ich stlačíme a opäť necháme podkysnúť. Napokon ich postriekame vodou, posypeme zmesou semiačok (ľanové, sezamové, slnečnicové) a dáme na plech poslednýkrát podkysnúť.
Žemle pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 stupňov asi 20 minút do zlatohneda. Necháme ich úplne vychladnúť.
Odpočinuté a namarinované mäso vyberieme z mlieka, zľahka ho papierovým obrúskom osušíme, potrieme horčicou a buď na panvici s trochou rozpáleného oleja alebo na grile opekáme z oboch strán spolu asi 5-6 minút.
Cibuľu nakrájame na kolieska, zľahka ju poprášime hladkou múkou a na oleji ju pomaly smažíme do zlatohneda a chrumkava.
Cigánsku pečienku servírujeme na žemli s opraženou cibuľou, prípadne rajčinou a natenko nakrájanou kyslou uhorkou.
Vyskúšajte recept od foodblogerky Mišky @sistersbakery.sk a nezabudnite, najviac chutí v dobrej spoločnosti s rodinou či s priateľmi. Stretnutia si vychutnajte spolu s dúškom kvalitného vína Vitis Galéria Frizzante Irsai Oliver. Muškátovo-ovocná vôňa tohto vína s osviežujúcimi bublinkami je ako stvorená na jesenné pikniky a stretnutia.
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.