Aktuality

Sezóna, aká tu dávno nebola! Čo prinesie milovníkom vína? 

„Vinohradníci a vinári, držíme si navzájom palce.“ Slová Juraja Slováčka, hlavného technológa vo vinárstve Vitis sú predzvesťou prekvapení. Táto sezóna priniesla výzvy, ktoré sa pri kvalitnom finiši môžu zmeniť na neopakovateľný zážitok! Keď ste ešte nezažili ranné slnko vo vinohrade medzi bujnými, dozretými strapcami viniča a neochutnali pár guľôčok tohto sladučkého zázraku, dajte si to do svojho „bucket listu“ na budúci rok. Hrozno je obraté, začína sa „Via Vinum.“

Tak, ako bola výnimočná tohtoročná vinárska sezóna, bude výnimočné aj víno. Viac nám prezradil Juraj Slováček, ktorý nás na oberačku modrého hrozna pozval priamo do vinohradu, aby nám prezradil to, čo sa medzi vinármi zatiaľ iba šepká.

Juraj, v čom je táto sezóna iná?
Tento rok je výnimočný v tom, že hrozno dozrelo o niekoľko týždňov skôr. Po iné roky by sme sa tu videli až koncom októbra a v úplne inom počasí. V tomto roku dozreli všetky odrody takmer naraz a neplatia žiadne doteraz známe vedomosti a skúsenosti. Platí to obzvlášť pre červené vína.

Prečo?
Kvalita modrého hrozna je na naše pomery nevídaná. Hrozno počas tohto nadpriemerne teplého roka krásne technologicky dozrelo, v mnohých prípadoch až prezrelo – ako môžete vidieť, sušené hrozienka sa vytvorili priamo na niektorých strapcoch vo vinohrade. 

Čo z toho ako skúsený vinohradník a vinár dedukujete?
Vďaka tomu očakávame výnimočnú farebnosť červených vín, keďže zbierame hrozno v čase pomerne vysokých teplôt, no najmä v chuti sa naplno prejavia aj náročnejšie odrody. Modré odrody hrozna, ktoré tu, na Slovensku boli doteraz vhodné len na výrobu ružových vín, dosiahli v tejto sezóne vďaka otepľovaniu také vlastnosti, že z nich budú kvalitné, veľké červené vína – Cabernety, Pinoty, Merloty.

Juraj Slováček, hlavný technológ vinárstva Vitis, pri zbere hrozna.

Čakajú nás ešte nejaké špeciality?
Podľa mňa je čas vo veľkom nakúpiť barikové sudy – tohtoročné hrozno bude veľmi vhodné na zrenie v bariku, keďže na naše pomery veľmi skoro dosiahlo vysokú cukornatosť a tým pádom budú mať vysokú úroveň prirodzeného alkoholu. 

Ako na tom bude v našich končinách spotrebiteľmi obľúbené biele víno?
Pri bielych vínach budú v tomto ročníku veľkou vzácnosťou obyčajné biele suché vína. Lebo ten, kto neoberal biele hrozno na spracovanie začiatkom augusta, bude prekvapený. Cukornatosť v druhej polovici augusta vystrelila vďaka slnečnému a suchému počasiu veľmi vysoko. Avšak, na druhej strane to vytvára dobrý predpoklad pre pekné, prírodne sladké bobuľové vína. Som zvedavý aj na tohtoročné mladé vína, zvládnuť chladenie počas kvasenia, aby zostali svieže, vyžadovalo veľa skúseností a vinárskeho umu. Pripravené budú, ako tradične, už v prvý novembrový pondelok. 

Ako by ste zhodnotili tohtoročnú úrodu?
Vo všeobecnosti bola slabšia, ako po iné roky a to odhadom o 30 %.  Čo je však podstatnejšie, bola slabšia aj výlisnosť hrozna – množstvo šťavy, ktoré sme z neho vedeli získať. Hodnota výlisnosti sa zvyčajne pohybuje na úrovni 75 %, v tomto roku kvôli suchu nedosiahla u niektorých odrôd ani 50 %. Celkovo však vnímam sezónu pozitívne, veľa nás naučila a pri spracovaní výnimočného hrozna ešte naučí.

Pridaj komentár