Známa foodblogerka a autorka kuchárskych kníh Sistersbakery – Miška Smolová pripravila v spolupráci s vinárstvom Vitis chutnú špecialitku. Tak neváhajte a pripravte si ju počas sviatkov aj vy.
Na domáce lokše:
- 500 g v šupke uvarených zemiakov (typ: múčne)
- 150 g polohrubej múky do cesta
- 1 ČL soli
- 200-300 g polohrubej múky na podsypanie
- husacia masť na potieranie
Na plnku:
- 500 g husacej, alebo kombinácia husacej a kuracej pečene
- 50-700g husacia masť
- 2-3 menšie jablká
- majoránka, soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Ako na to?
Na domáce lokše si ako prvé uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť, potom ich prelistujeme (alebo nastrúhame na jemnom strúhadle), pridáme k nim múku a vymiesime cesto. Pripravenú hmotu vyšúľame do valčeka s priemerom asi 5 cm, nakrájame na širšie kúsky a na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme na lokše. Cesto je lepkavé, preto si ho dobre pomúčime z oboch strán, taktiež aj valček. Tenké vyvaľkané lokše potom opekáme na suchej panvici z oboch strán asi 1-2 min. Pozor, ide to rýchlo. Po upečení lokše si panvicu vždy vytrieme suchou papierovou utierkou.
Husaciu pečeň (alebo kombináciu s kuracou) dáme do kastrólika s roztopenou husacou masťou a asi 20-30 minút ju varíme v tuku. Potom ju vyberieme a spolu s 2-3 PL masti ju ponorným mixérom rozmixujeme do krémova. V prípade potreby pridáme ešte viac masti. Pečeňový krém dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, majoránkou a odložíme ho bokom.
Jabĺčka nakrájame na malé kocky a v malom kastróliku ich podliate trochou vody krátko podusíme na polomäkko. Následne zlejeme prebytočnú tekutinu.
Príprava lokšovej rolády:
Na pracovnej ploche si vedľa seba uložíme 3 lokše tak, aby sa čiastočne prekrývali a vytvorili tak súvislý pás. Na mieste, kde sa prekrývajú, ich „prilepíme“ pomocou pečeňovej nátierky. Potom si pripravíme ďalšie 3 lokše, ktoré tentoraz umiestnime ponad prvý rad lokší. Opäť tak, aby sa lokše prekrývali vedľa seba ale aj pod sebou a prekryté miesta spájame pomocou pečeňového krému. Takto nám vznikne súvislý plát lokší, ktorý ostrým nožom po okrajoch zarovnáme, aby sme dostali väčší obdĺžnik. Ten potrieme pečeňovým krémom a na spodný okraj nanesieme uvarené jabĺčka. Okolo nich potom začneme opatrne plát lokší rolovať natesno tak, aby sme vytvorili roládu s jabĺčkami v strede.
Lokšovú roládu zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke stuhnúť.
Krájame ju na asi 1,5-2 cm kúsky a podávame ako snack k vínku.
Náš tip: Namiesto varených jabĺčok sa do lokšovej rolády výborne hodia aj sušené slivky. Tie pred použitím namočíme do vody a na prilepšenie môžeme pridať trochu červeného vína. Do rolády ich potom nasekáme na menšie kúsky.
A práve k tejto roláde, lokšiam či zimným jedlám ako je pečená hus alebo kačka sa výborne hodí pravé slovenské víno. A to doslova, pretože sa jedná o slovenskú vyšľachtenú odrodu Dunaj. Spoznajte aj vy túto jedinečnú slovenskú odrodu a víno z kolekcie Vitis Galéria. Má krásnu tmavú červenú farbu, s príjemnou chuťovou plnosťou, v ktorej dominujú ovocné tóny zrelých višní. Táto odroda chutí vynikajúco aj v kombinácii s divinou, ale aj s čokoládovými dezertami.
Dostupné aj na e-shope: www.najnapoje.sk
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.