Recepty

Slaná lokšová roláda

    Známa foodblogerka  a autorka kuchárskych kníh SistersbakeryMiška Smolová pripravila v spolupráci s vinárstvom Vitis chutnú špecialitku. Tak neváhajte a pripravte si ju počas sviatkov aj vy.  

    Na domáce lokše: 

    • 500 g v šupke uvarených zemiakov (typ: múčne) 
    • 150 g polohrubej múky do cesta 
    • 1 ČL soli 
    • 200-300 g polohrubej múky na podsypanie 
    • husacia masť na potieranie

    Na plnku: 

    • 500 g husacej, alebo kombinácia husacej a kuracej pečene 
    • 50-700g husacia masť 
    • 2-3 menšie jablká 
    • majoránka, soľ, čerstvo mleté čierne korenie 

    Ako na to? 

    Na domáce lokše si ako prvé uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť, potom ich prelistujeme (alebo nastrúhame na jemnom strúhadle), pridáme k nim múku a vymiesime cesto. Pripravenú hmotu vyšúľame do valčeka s priemerom asi 5 cm, nakrájame na širšie kúsky a na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme na lokše. Cesto je lepkavé, preto si ho dobre pomúčime z oboch strán, taktiež aj valček. Tenké vyvaľkané lokše potom opekáme na suchej panvici z oboch strán asi 1-2 min. Pozor, ide to rýchlo. Po upečení lokše si panvicu vždy vytrieme suchou papierovou utierkou.  

    Husaciu pečeň (alebo kombináciu s kuracou) dáme do kastrólika s roztopenou husacou masťou a asi 20-30 minút ju varíme v tuku. Potom ju vyberieme a spolu s 2-3 PL masti ju ponorným mixérom rozmixujeme do krémova. V prípade potreby pridáme ešte viac masti. Pečeňový krém dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, majoránkou a odložíme ho bokom. 

    Jabĺčka nakrájame na malé kocky a v malom kastróliku ich podliate trochou vody krátko podusíme na polomäkko. Následne zlejeme prebytočnú tekutinu.

    Príprava lokšovej rolády: 

    Na pracovnej ploche si vedľa seba uložíme 3 lokše tak, aby sa čiastočne prekrývali a vytvorili tak súvislý pás. Na mieste, kde sa prekrývajú, ich „prilepíme“ pomocou pečeňovej nátierky. Potom si pripravíme ďalšie 3 lokše, ktoré tentoraz umiestnime ponad prvý rad lokší. Opäť tak, aby sa lokše prekrývali vedľa seba ale aj pod sebou a prekryté miesta spájame pomocou pečeňového krému. Takto nám vznikne súvislý plát lokší, ktorý ostrým nožom po okrajoch zarovnáme, aby sme dostali väčší obdĺžnik. Ten potrieme pečeňovým krémom a na spodný okraj nanesieme uvarené jabĺčka. Okolo nich potom začneme opatrne plát lokší rolovať natesno tak, aby sme vytvorili roládu s jabĺčkami v strede. 

    Lokšovú roládu zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke stuhnúť. 

    Krájame ju na asi 1,5-2 cm kúsky a podávame ako snack k vínku. 

    Náš tip: Namiesto varených jabĺčok sa do lokšovej rolády výborne hodia aj sušené slivky. Tie pred použitím namočíme do vody a na prilepšenie môžeme pridať trochu červeného vína. Do rolády ich potom nasekáme na menšie kúsky. 

    A práve k tejto roláde, lokšiam či zimným jedlám ako je pečená hus alebo kačka sa výborne hodí pravé slovenské víno. A to doslova, pretože sa jedná o slovenskú vyšľachtenú odrodu Dunaj. Spoznajte aj vy túto jedinečnú slovenskú odrodu a víno z kolekcie Vitis Galéria. Má krásnu tmavú  červenú farbu, s príjemnou chuťovou plnosťou, v ktorej dominujú ovocné tóny zrelých višní. Táto odroda chutí vynikajúco aj v kombinácii s divinou, ale aj s čokoládovými dezertami. 

    Dostupné aj na e-shope:  www.najnapoje.sk  

    Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár