Základom tohto slaného koláčika je odpaľované cesto. Je dochutené výrazným syrom gruyére, ktorý je preň typickým. Bežne sa tieto guľky z odpaľovaného cesta, nazývané gougeres (čítaj „gužér“) jedia bez plnky len tak, ako snack k bielemu vínu. Pochádzajú z Burgundska, francúzskeho vínneho kraja a odtiaľ pochádza aj tradícia podávania týchto syrových koláčikov pri ochutnávkach vína. Posledná francúzska kráľovná, Mária Antoinetta, milovala sladké aj slané dobroty z odpaľovaného cesta a jej cukrár stál aj za zrodom profiteroliek.
Vedeli ste, že vo Francúzsku, odkiaľ tento typ cesta pochádza, sa odpaľované cesto volá choux, čo v preklade znamená kapusta? Nie veľmi elegantný názov pre tak elegantný koláčik, všakže? Tento názov dostalo odpaľované cesto preto, lebo po upečení svojím popraskaným tvarom naozaj s trochou fantázie pripomína malé kapustové hlavičky 🙂 .
Ingrediencie na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 150 g tvrdého syru Gruyére (alebo sru comté či ementálu)
- 125 ml vody
- 125 ml mlieka
- 100 g masla
- 5 vajec
- ½ ČL soli
- trochu čerstvo mletého čierneho korenia
- trochu čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
Na plnku:
- 20 g medvedieho cesnaku
- 150 g čerstvého syru (napr. Philadelphie, môžeme použiť aj nátierkové maslo)
- 50 g kyslej smotany
- soľ na dochutenie
Ako na to?
Ich príprava je veľmi podobná bežnému odpaľovanému cestu. Rozdiel je len v pridaní nastrúhaného syra.
Do menšieho hrnca dáme vodu, mlieko, soľ, maslo a na stredne silnom ohni ich zahrievame a občas miešame, kým sa maslo úplne nerozpustí. Keď zmes začne vrieť, vsypeme do nej múku a rýchlymi pohybmi miešame, kým sa nevytvorí veľká lepkavá guľa cesta. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom do cesta po jednom všľahávame celé vajcia. Takto nám vznikne hladká krémovejšia konzistencia. Do tohto cesta primiešame asi polovicu nastrúhaného syra. Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame okrúhle malé bochníčky.
Postriekané alebo pofŕkané vodou ich dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov na 15 minút. Po 10 minútach stiahneme teplotu na 170 stupňov bez toho, aby sme otvorili rúru a slané koláčiky dopekáme ešte asi 20 minút.
Upečené koláčiky necháme vychladnúť. Pred podávaním ich rozrežeme a naplníme plnkou z medvedieho cesnaku.
Príprava plnky:
Medvedí cesnak nasekáme nadrobno. Do vyššej nádoby dáme čerstvý syr, kyslú smotanu, nasekaný medvedí cesnak a ponorným mixérom ich vyšľaháme do nadýchaného krému. Dochutíme soľou.
Slané odpaľované koláčiky gougères sa hodia najlepšie k bielemu vínu a môžeme ich podávať aj bez plnky.
Vyskúšajte tento chutný recept od foodbogerky Mišky zo Sisters bakery spolu s pohárom kvalitného vína Vitis Vegan. K tejto pochúťke s medvedím cesnakom sa skvele hodí napríklad odroda Devín. Táto originálna slovenská odroda vás očarí svojou krásnou zlatistou farbou, vo vôni cítiť rozkvitnuté ruže s jemným korenistým tónom. V chuti robustné víno, akoby plné ružových lupienkov. Nájdete ho na e-shope www.najnapoje.sk
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.