Recepty

Veľkonočný zajac – medová torta s citrónovou plnkou

    Ingrediencie na cesto: 

    • 500 g hladkej múky
    • 100 g masla alebo rastlinného tuku 
    • 175 g práškového cukru 
    • 3 PL medu (asi 90 g) 
    • 1 ČL sódy bikarbóny 
    • 1 celé vajce 
    • 2 žĺtky 
    • štipka soli

    Na plnku: 

    • 500 g mascarpone 
    • 350 ml šľahačky 
    • 2-3 PL práškového cukru (podľa toho, ako máte radi sladké) 
    • 1 ČL vanilkovej esencie 
    • 3 PL citrónového krému lemon curd (alebo citrónového či pomarančového lekváru)

    + ešte drobné ovocie na ozdobenie – maliny, čučoriedky a pod.

    Na citrónový krém lemon curd: 

    • 2 citróny (šťava a kôra)
    • 1 šálka kryštálového cukru (250 ml)
    • 3 žĺtky
    • 80 g masla
    • Štipka soli

    Ako na to? 

    Veľkonočný zajac v akejkoľvek podobe patrí neodmysliteľne k jarným sviatkom. Aj keď asi prvé, čo vám napadne, je čokoládový, my sme si dnes zajaca upiekli. Z medového cesta. 🙂 Myslíme si, že takáto torta nikoho nenechá chladným. Pláty mäkkého medového cesta, naplnené lahodným krémom s citrónovou chuťou a čerstvé ovocie k tomu. Neváhajte a pripravte si veľkonočné pohostenie ako sa patrí!

    Najprv si pripravíme medové cesto. Do väčšej misy preosejeme sypké prísady – hladkú múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a pridáme aj štipku soli. Premiešame a k sypkej zmesi pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, med, jedno celé vajce a dva žĺtky. Vypracujeme hutné, hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade aspoň hodinu odležať.

    Medzitým si z papiera pripravíme šablónu zajaca (najprv kružidlom nakreslíme veľký kruh, doňho vkreslíme malý kruh a napokon pridáme uši).

    Odpočinuté cesto trochu ručne rozmiesime, aby sa zahrialo (bude sa s ním lepšie pracovať), potom ho na ľahko pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme asi na 5 mm hrúbku. Priložíme šablónu a nožom ju orežeme. Cesto v tvare zajačej hlavy položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch približne 10 minút. Hneď ako sa začne cesto sfarbovať do bledohneda, vyberieme ho a necháme na mriežke vychladnúť.

    Týmto spôsobom si pripravíme 4 ks plátov v tvare zajačej hlavy. Zvyšné cesto môžeme rozvaľkať a povykrajovať z neho drobné keksíky, ktoré môžeme neskôr zjesť alebo použiť na ozdobu hotového veľkonočného zajaca. 

    Príprava lemon curd krému:

    Na citrónovú plnku si najprv v miske zmiešame kryštálový cukor s kôrou z citrónov. Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu.

    Plnka sa môže trochu „zraziť“, ale to nevadí, lebo ďalší krok je varenie a varom sa nám z plnky stane krásny homogénny citrónový krém.

    Varíme na slabom stupni asi 10 minút za občasného miešania, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Chladom začne krém hustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.

    Hotový lemon curd nalejeme do menšieho zaváraninového pohára a uzavretý ho takto skladujeme v chladničke pokojne aj niekoľko týždňov.

    Príprava plnky:

    Do misy dáme mascarpone, šľahačku, citrónový krém lemon curd a cukor. Ručným mixérom všetko spolu vyšľaháme do krému. 

    Pláty medového cesta budeme vrstviť a prekladať plnkou. Na prvý plát nanesieme pomocou zdobiaceho vrecka vrstvu plnky a môžeme ju dochutiť citrónovým krémom. Na plnku opatrne položíme druhý plát cesta a opäť navrstvíme plnku. Takto pokračujeme, až kým neminieme všetky pláty cesta a plnku.

    Tortu na povrchu ešte ozdobíme čerstvým ovocím. 

    Naplnený veľkonočný zajac by mal aspoň hodinu-dve odstáť v chlade, aby medové cesto zmäklo.

    Vyskúšajte tento originálny sladký recept od foodblogerky Mišky zo Sisters bakery. K dezertu odporúčame aj pohár nášho kvalitného vína z kolekcie Vitis Vegan. Nájdete ho na e-shope www.najnapoje.sk 

    Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk 

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár