Jesenná, pomaly pečená hus podľa receptu Mišky Smolovej zo @sistersbakery.sk, ktorá skombinovala jesennú pochúťku s novými Mladými vínami Vitis Galéria v jesennej sezóne 2024.
Ingrediencie:
- 1 hus
- 1 pomaranč
- 2 jablká
- vetvičky čerstvého tymiánu
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- majoránka
Na kapustu:
- 1 väčšia hlávka bielej kapusty
- 2 stredne veľké cibule
- 3 PL kryštálového cukru
- trochu oleja
- 1 ČL celej rasce
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 2-3 PL octu (alebo podľa chuti)
Na lokše:
- 1 kg v šupke uvarených zemiakov (typ: múčne)
- 300 g polohrubej múky do cesta
- 1-2 ČL soli
- cca 500 g polohrubej múky na podsypanie
- masť z husi (použijeme výpek)
Ako na to?
Hus si približne pol dňa pred pečením poriadne nasolíme zvonku aj zvnútra a necháme v chladničke odstáť. Hus budeme piecť najskôr pomaly, niekoľko hodín na nízkej teplote a potom ju budeme dopekať na vyššej teplote. Ak plánujeme hus servírovať na obed, začneme prípravu radšej večer deň vopred, ale ak ju plánujeme podávať na večeru, prípravu začneme až ráno v deň podávania.
Nasolenú hus vložíme do pekáča hruďou, čiže prsiami nadol, prikryjeme ju vekom pekáča (alebo alobalom) a dáme ju do rúry na 120 stupňov pomaly piecť približne na 6-7 hodín. Po tomto čase hus odkryjeme a zlejeme vypečenú masť, ktorú si odložíme na neskôr.
Hus dobre okoreníme mletým čiernym korením, majoránkou a do jej vnútra dáme jabĺčko a rozkrojený umytý pomaranč. Ďalej pridáme tymián a nakrájané druhé jablko, ktoré poukladáme okolo husi v pekáči.
Teplotu rúry zvýšime na 180 stupňov a hus dáme na jednu hodinu dopiecť, ale už bez prikrytia. Asi po polhodine ju pooblievame výpekom.
Po hodine hus opatrne otočíme (chrbtom nadol), pooblievame výpekom a pečieme ešte druhú hodinu, pričom opäť každú polhodinu hus polievame výpekom. Ak je hus po druhej hodine pečenia bez pokrievky mäkká a ľahko sa oddeľuje od kosti, môžeme ju vybrať, ak nie, ešte ju dopekáme ďalšiu pol hodinu.
Príprava kapusty:
Bielu kapustu rozkrojíme na polovicu, vyrežeme hlúbik a nakrájame ju na tenké pásy. Cibule očistíme a nakrájame na drobno, opražíme na oleji do sklovita a potom ich posypeme cukrom, ktorý necháme na nízkej teplote jemne skaramelizovať. Premiešame, pridáme celú rascu, necháme ju krátko zahriať a potom pridáme kapustu. Všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a kapustu asi 10 minút dusíme. Opäť premiešame a pokračujeme v dusení ešte 10 minút, ale kontrolujeme, aby nebola príliš mäkká. Dochutíme ju soľou, čerstvo mletým čiernym korením a octom, aby sme docielili optimálnu sladkokyslú chuť.
Lokše:
Na domáce lokše si ako prvé uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť, potom ich prelistujeme (alebo nastrúhame na jemnom strúhadle), pridáme k nim múku a vymiesime cesto. To vyšúľame do valčeka s priemerom asi 5 cm, nakrájame na širšie kúsky a z každého na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme lokše. Cesto je lepkavé, preto si ho dobre pomúčime z oboch strán (a aj valček). Tenké vyvaľkané lokše potom opekáme na suchej panvici z oboch strán. Pozor, ide to rýchlo. Po upečení lokše si panvicu vždy vytrieme suchou papierovou utierkou.
Martinskú hus podávame s omastenými lokšami a udusenou kapustou. My sme si k nej v jednu slnečnú jesennú nedeľu vychutnali mladé víno Vitis Irsai Oliver z kolekcie Mladých vín Vitis 2024.
Vinárstvo Vitis uviedlo aj tento rok v novembri obľúbenú kolekciu Mladých vín. Všetky odrody v tejto línii sú slovenského pôvodu a pochádzajú z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. V ponuke sú tri slovenské akostné odrodové vína, z toho dve biele – Müller Thurgau, Irsai Oliver a jedno ružové víno Frankovka modrá rosé. Mladé vína sa vyznačujú výraznými hroznovými chuťami a vôňami. Majú v sebe iskru, ľahkosť, sviežosť a hrajú bohatými ovocnými tónmi. Vďaka tomu sú príjemným spestrením dlhých jesenných a zimných večerov. A keďže ich vinári často nazývajú aj svätomartinské vína, skvele sa hodia k jesennému a zimnému menu, napríklad pečenej husi či kačke a lokšiam. Tak sa poponáhľajte a vyskúšajte ich aj vy.
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.