Recepty

Portugalský koláčik Pastel de Nata

    Na cesto:

    • 2 balenia hotového rozvaľkaného lístkového cesta

    Na plnku:

    • 250 ml mlieka
    • 240 g kryštálového cukru
    • 160 ml vody
    • 60 ml mlieka
    • 40 g hladkej múky
    • 6 žĺtkov
    • 1 vanilkový lusk alebo 1 balík vanilkového cukru
    • 1 škoricové drievko

    Postup: 

    Z lístkového cesta povykrajujeme väčšie kruhy a cesto potom vtlačíme do otvorov muffinovej formy tak, aby sme vytvorili košíčky. Formu s cestom dáme do chladničky, ideálne do mrazničky vychladiť. 

    Na plnku dáme variť vodu s kryštálovým cukrom a škoricovým drievkom. Do druhého hrnca dáme variť 250 ml mlieka s vanilkou. 

    V stredne veľkej miske vymiešame do hladkej kašičky múku a 60 ml mlieka. 

    Zovreté mlieko vlejeme na kašičku z múky a neprestávame miešať metličkou, aby nám nevznikli hrudky. Keď cukrový sirup vrie aspoň 5 minút, vyberieme škoricu. Sirup teraz vlejeme do mliekovej zmesi a rovnako nepresávame šľahať metličkou. Keď zmes trochu vychladne, po jednom do nej zašľaháme žĺtky.

    Rúru rozohrejeme na 250 stupňov. Muffinovú formu s cestom vyberieme z chladničky alebo mrazničky a do každého otvoru opatrne nalejeme asi do ¾ objemu košíčkov pripravenú vaječnú plnku. Formu s koláčikmi dáme do rúry a pečieme asi 13 minút. Na záver ešte zapneme na 2 minúty grilovací režim, aby sa koláčiky zvrchu mierne pripiekli – je to ich typická črta. 

    Po dopečení vyberieme plech z rúry a necháme ho krátko postáť, aby krém sadol. Koláčiky Pastel de Nata podávame ešte teplé, posypané práškovým cukrom a škoricou (alebo vanilkou). 

    Tieto pravé portugalské koláčiky si vychutnáte najlepšie s odrodou Modrý Portugal z novej kolekcie vegánskych vín Vitis VEGAN. Táto pôvodom portugalská odroda červeného vína sa vyznačuje výraznou rubínovou farbou. V sviežej aromatike je okrem lesného ovocia cítiť aj bylinky a seno. Chuť vína je veľmi vyvážená, nie príliš robustná, skôr chutí ako jemne zladené tóny ovocia.

    Dobrú chuť Vám praje Vitis !

    Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

    Vegánske vína VITIS nájdete na našom e-shope: www.najnapoje.sk

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár