Na cesto:
- 2 balenia hotového rozvaľkaného lístkového cesta
Na plnku:
- 250 ml mlieka
- 240 g kryštálového cukru
- 160 ml vody
- 60 ml mlieka
- 40 g hladkej múky
- 6 žĺtkov
- 1 vanilkový lusk alebo 1 balík vanilkového cukru
- 1 škoricové drievko
Postup:
Z lístkového cesta povykrajujeme väčšie kruhy a cesto potom vtlačíme do otvorov muffinovej formy tak, aby sme vytvorili košíčky. Formu s cestom dáme do chladničky, ideálne do mrazničky vychladiť.
Na plnku dáme variť vodu s kryštálovým cukrom a škoricovým drievkom. Do druhého hrnca dáme variť 250 ml mlieka s vanilkou.
V stredne veľkej miske vymiešame do hladkej kašičky múku a 60 ml mlieka.
Zovreté mlieko vlejeme na kašičku z múky a neprestávame miešať metličkou, aby nám nevznikli hrudky. Keď cukrový sirup vrie aspoň 5 minút, vyberieme škoricu. Sirup teraz vlejeme do mliekovej zmesi a rovnako nepresávame šľahať metličkou. Keď zmes trochu vychladne, po jednom do nej zašľaháme žĺtky.
Rúru rozohrejeme na 250 stupňov. Muffinovú formu s cestom vyberieme z chladničky alebo mrazničky a do každého otvoru opatrne nalejeme asi do ¾ objemu košíčkov pripravenú vaječnú plnku. Formu s koláčikmi dáme do rúry a pečieme asi 13 minút. Na záver ešte zapneme na 2 minúty grilovací režim, aby sa koláčiky zvrchu mierne pripiekli – je to ich typická črta.
Po dopečení vyberieme plech z rúry a necháme ho krátko postáť, aby krém sadol. Koláčiky Pastel de Nata podávame ešte teplé, posypané práškovým cukrom a škoricou (alebo vanilkou).
Tieto pravé portugalské koláčiky si vychutnáte najlepšie s odrodou Modrý Portugal z novej kolekcie vegánskych vín Vitis VEGAN. Táto pôvodom portugalská odroda červeného vína sa vyznačuje výraznou rubínovou farbou. V sviežej aromatike je okrem lesného ovocia cítiť aj bylinky a seno. Chuť vína je veľmi vyvážená, nie príliš robustná, skôr chutí ako jemne zladené tóny ovocia.
Dobrú chuť Vám praje Vitis !
Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk
Vegánske vína VITIS nájdete na našom e-shope: www.najnapoje.sk
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.