Recepty

Orechovo-jablková vianočná torta

    Na cesto budeme potrebovať:

    • 250 g polohrubej múky  
    • 125 g masla 
    • 75 ml mlieka 
    • 1 žĺtok  
    • 1 zarovnaná PL kryštálového cukru 
    • 1/2 kypriaceho prášku 
    • 10 g čerstvého droždia (1/4 kocky) 
    • štipka soli

    Suroviny na prvú plnku:

    • 125 g nasekaných vlašských orechov
    • 50 g kryštálového cukru  
    • 1 PL kakaa

    Suroviny na druhú plnku:

    • 300 g nastrúhaných jabĺk 
    • cukor podľa chuti 
    • 1 ČL mletej škorice

    Ešte budeme potrebovať:

    • 75 g roztopeného masla na polievanie plniek 
    • práškový cukor na posypanie

    Postup:

    Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie a lyžicu cukru a necháme v teple vzísť kvások. Do väčšej misy dáme polohrubú múku, preosejeme kypriaci prášok a pridáme štipku soli. Ďalej pridáme žĺtok, na kocky nakrájané zmäknuté maslo a napokon aj pripravený kvások. Zo všetkých uvedených prísad vymiesime hladké a kompaktné cesto. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti. Tortovú formu s priemerom 20 cm vytrieme tukom a vysypeme múkou.

    Pláty cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske do okrúhla na veľkosť formy. Prvý plát položíme na dno formy, naň nanesieme nasekané orechy a posypeme ich cukrom zmiešaným s kakaom. Celé to pofŕkame polovicou roztopeného masla. Na to položíme druhý plát. Následne naň nanesieme nastrúhané a vyžmýkané jablká a posypeme ich cukrom, mletou škoricou a pofŕkame druhou polovicou roztopeného masla. Na to položíme posledný plát cesta. Tortu necháme asi 20 minút podkysnúť. Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov.

    Zo zvyškov cesta môžeme povykrajovať na ozdobenie torty kvietky alebo iné tvary. Poukladáme ich na povrch torty a dáme ju piecť asi na 40 minút. Po dopečení tortu necháme vychladnúť. Môžeme ju podávať posypanú práškovým cukrom alebo prípadne aj poliať roztopenou čokoládou.

    Chuť vianočnej torty umocní skvelé slovenské odrodové víno Vitis Galéria Frankovka modrá. Má charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí, jemnú dubovú, škoricovú vôňu. Primeraný obsah tanínu a nižšie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno granátovej až tmavorubínovej farby. Výborne sa hodí  nielen k dezertom ale napríklad aj k jedlám z diviny a k syrom.

    Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk,web: www.sistersbakery.sk.

    Celú kolekciu vín VITIS Galéria nájdete na e-shope: www.najnapoje.sk.

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Rate this recipe