Recepty

Miškine pagáčiky s tekvicou

    Ingrediencie na cesto:

    • 600 g polohrubej múky (prípadne trochu viac) 
    • 300 g masla
    • 200 g strúhaného syra – napríklad  čedar/cheddar
    • 250 ml kyslej smotany
    • 100 g tekvicového pyré
    • 1 ČL kypriaceho prášku
    • 2 ČL soli, trochu mletého čierneho korenia

    Na potieranie a posypanie:

    • 1 rozšľahané vajce 
    • tekvicové semiačka

    Postup:

    Ako na to? 

    Tieto jednoduché pagáče s tekvicou sú skvelým receptom na jesenné posedenie pri víne s priateľmi. Cesto si môžeme pripraviť dopredu a nechať ho čakať v chladničke na ten správny moment, kedy z nech raz-dva vykrojíme a upečieme pagáčiky. Najlepšie chutia ešte čerstvé, ale verte, že ak vám náhodou ostanú do druhého dňa, stále budú výborné. 

    Ich prípravu začneme tak, že si najprv premiešame všetky suché – sypké prísady. Do väčšej misy nasypeme polohrubú múku. Ďalej pridáme soľ, preosiaty kypriaci prášok a všetko spolu dôkladne premiešame.

    Následne prídu na rad „mokré“ prísady. Do sypkej zmesi pridáme na kocky nakrájané studené maslo, kyslú smotanu, tekvicové pyré a napokon nastrúhaný syr.  

    Zo všetkých týchto prísad rýchlo vymiesime cesto, ktoré môže mať hrudky, ale drží pokope. Všetky ingrediencie najprv môžeme premiešať varechou a keď sa začnú spájať, ručne ich krátko vymiesime do nehomogénnej „gule“. Cesto netreba vymiesť dohladka, je práveže žiadúce, aby v ňom ostali hrudky masla. Vďaka tomu budú potom pagáčiky nalístkované, nadýchané a nie žuvavé.

    Vymiesené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho odpočívať aspoň 1-2 hodiny alebo aj cez noc v chladničke. 

    Odpočinuté cesto z chladu vyberieme a na ľahko pomúčenej pracovnej doske ho vyvaľkáme na hrubší plát (asi na 1 cm). Z cesta vykrajujeme kolieska a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Odporúčame vykrajovať väčšie a hrubšie tvary, lebo koláčiky sa počas pečenia spečú a zmenšia.

    Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme tekvicovými semiačkami. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňov v teplovzdušnom režime (vrtuľa) asi 10-12 minút (závisí od veľkosti koláčikov).  

    Z tejto dávky vám výjde viac ako 50 ks tekvicových pagáčikov.

    Tieto jednoduché pagáče s tekvicou sú skvelým receptom na jesenné posedenie pri víne s priateľmi.

    Vyskúšajte recept od foodbogerky Mišky zo @sistersbakery.sk a vychutnajte si ich v dobrej spoločnosti s rodinou či s priateľmi. K jesenným pagáčikom sa skvelo hodí aj pohár kvalitného vína napríklad Vitis Galéria Rizling Rýnsky s výraznou pikantnou chuťou a s dominantnými kyselinami. Po primeranom odležaní získava toto víno elegantnú fľašovú zrelosť a petrolejový tón. Môžete ho podávať aj k špecialitám slovenskej kuchyne či k syrom. Nájdete ho na e-shope: www.najnapoje.sk.

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár