Recepty

Čučoriedkové galetky

    Ingrediencie na cesto:

    • 200 g hladkej múky
    • 120 g na kocky nakrájaného masla
    • 60 ml ľadovej vody 
    • 50 g trstinového cukru
    • štipka soli 

    Ingrediencie na plnku frangipane:

    • 100 g mletých mandlí 
    • 50 g mäkkého masla 
    • 50 g trstinového cukru 
    • 1 vajce
    • cca 200 g ovocia (my sme použili čučoriedky), ale hodia sa aj broskyne, čerešne a pod.

    Na potieranie a ozdobenie:

    • 1 vajce 
    • asi 50 g mandľových lupienkov 
    • trochu práškového cukru na posypanie

    Postup:

    Cesto na galetky si pripravíme dopredu, aby malo čas oddýchnuť si v chlade. Múku s cukrom premiešame, pridáme na kocky nakrájané maslo a prstami spracovávame do mrveničky. Potom pridáme ľadovú vodu a rýchlo zamiesime do cesta, ktoré nemusí byť hladké a môže obsahovať hrudky masla. Cesto zabalíme do fólie a dáme ho minimálne na hodinu do chladničky. Pokojne však aj na dlhšie. 

    Na frangipane plnku rozšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, potom pridáme vajce, rozmiešame a napokon prisypeme mleté mandle. Premiešame, kým nám nevznikne hustejší krém a odložíme ho zatiaľ bokom. 

    Z odpočinutého cesta potom vyvaľkáme tenký (asi 3-4 mm) plát. Okrúhlou formičkou s priemerom 10 cm vykrojíme kruhy – nám ich vyšlo 8. Do stredu kruhov nanesieme asi lyžicu mandľového krému frangipane a zľahka ho rozotrieme, nie však po celom povrchu. Asi 1-1,5 cm necháme po obvode kruhov voľné. Na mandľovú plnku naukladáme čučoriedky a okraje cesta potom zahneme smerom dovnútra kruhu a vytvoríme tak vyvýšený ozdobný okraj. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom, nalepíme naň mandľové lupienky a koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

    Galetky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút do zlatista. Podávame posypané práškovým cukrom.

     V lete si môžeme galetky vychutnať s lahodným vínom Vitis Galéria Frizzante Frankovka modrá rosé, ktoré si naservírujeme priamo s ľadom a prípadne aj s bobuľkami čučoriedok. Toto jemné osviežujúce perlivé víno vyzdvihuje príjemnú ovocnosť ako v chuti, tak aj v bukete tejto mimoriadne obľúbenej odrody.

    Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk, web: www.sistersbakery.sk.

    Celú kolekciu vín VITIS Galéria Frizzante nájdete na e-shope: www.najnapoje.sk.

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár