Recepty

Čipkované šišky so škoricovou šľahačkou

    Čipkované šišky sú rýchlou a opticky veľmi lákavou alternatívou klasických fašiangových dobrôt. Aby sa podarili, je potrebné vypracovať hladké tekuté cesto, nebáť sa tuku, v ktorom budeme šišky vysmážať a potom to chce trochu cviku. Mne sa osvedčilo si na prvej šiške odskúšať tvarovanie a potom to už šlo ľahko. Podobne ako to niekedy býva pri palacinkách. Prvá je testovacia a malý neúspech sa odpúšťa 🙂 uviedla Miška, autorka receptu. 

    Cesto: 

    • 225 ml mlieka
    • 200 g hladkej múky
    • 20 g masla
    • 3 celé vajcia
    • trocha citrónovej kôry
    • 1 PL rumu alebo Karpatské KB (nemusí byť)
    • štipka soli
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • 1 PL kyslej smotany

    Na škoricovú šľahačku: 

    • 1 balenie šľahačky
    • 1 PL práškového cukru
    • 2 ČL mletej škorice 

    + práškový cukor na posypanie

    + dostatok oleja alebo bravčovej masti na vysmážanie 

    Ako na to? 

    Je dobré pripraviť si suroviny vopred, aby sa ohriali na izbovú teplotu. Hladkú múku preosejeme do väčšej misy, primiešame do nej štipku soli a citrónovú kôru. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme do tuha, žĺtky s mliekom, vanilkovým extraktom a kyslou smotanou rozhabarkujeme. Do múky potom primiešavame postupne tekutú vajíčkovo-mliekovú zmes a metličkou dobre šľaháme, aby neostali hrudky. Keď je cesto dobre vymiešané, môžeme doň pridať aromatický alkohol rumového typu, ideálne je Karpatské KB (nielen pre chuť, ale zároveň  v ceste pomôže tomu, aby šišky počas smaženia nenasali toľko tuku). Napokon do cesta gumenou varechou dôkladne vmiešame sneh z bielkov.  

    Takto pripravené cesto (ktoré je hladké a tekuté – viac ako láva, ale menej ako palacinkové) dáme buď do zdobiaceho vrecka, na ktorom odstrihneme kúsok špičky (asi tak, aby ostal otvor o veľkosti pol centimetra) alebo použijeme plastový dávkovač s tenkou špičkou.

    Do menšieho hrnca dáme rozohriať dostatok oleja alebo masti tak, aby roztopený tuk siahal do výšky aspoň 3-4 cm. Tuk necháme rozohriať a potom doň opatrne striekame tekuté cesto do tvaru kruhu, aby sa vytvoril efekt čipkovaného kruhu.

    Tip autorky receptu: Ako dosiahnuť rovnomerné okrúhle tvary šišiek?
    Do oleja ponorte menšiu tortovú obruč a do nej potom nastriekajte cesto. Okraje obruče vám pomôžu vytvarovať rovnaké a rovnomerné kruhy.

    Čipkované šišky smažíme z oboch strán v rozohriatom oleji na 150 stupňov. Príliš horúci olej by cesto rýchlo spálil, nedostatočne zohriaty by sa zas veľmi vpil do cesta a ostalo by mastné. Vysmažené šišky dáme odkvapkať na papierový obrúsok. 

    Podávame ich posypané práškovým cukrom a ozdobené škoricovou šľahačkou. Tú si pripravíme veľmi jednoducho – do tekutej šľahačky pridáme lyžicu práškového cukru, mletú škoricu a mixérom ju na vysokých otáčkach vyšľaháme do polotuhej špičky. 

    Spríjemnite si fašiangové hody a vyskúšajte recept od foodblogerky Mišky zo Sisters Bakery a vychutnajte si ho spolu s dúškom kvalitného vína Vitis Vegan. K dezertu sa hodí napríklad odroda Rulandské modré rosé. Toto víno je rubínovej až tehlovo-červenej farby. Jeho vôňa je plná lesného ovocia, v chuti cítiť lesné jahody s jemným nádychom malín. Je ako stvorené  na sviatočné stretnutia, ale aj pre každodenné chvíle. 

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár