Recepty

Zelená jarná roláda

    • 4 vajcia
    • 4 PL kryštálového cukru
    • 6 PL hladkej múky
    • 1 ČL kypriaceho prášku
    • Asi 20 lístkov mäty
    • Za hrsť čerstvého špenátu

    Na plnku:

    • 300 g krémového tvarohu
    • 150 g šľahačky
    • 4 plátky želatíny
    • 3 PL kryštálového cukru
    • Kôra z 1 citróna

    Jedno vajce, mätové a špenátové lístky dáme do vyššej nádoby a pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského sekáčika ich spolu rozmixujeme na kašu. Tú potom prepasírujeme cez sitko a odložíme si ju bokom.

    Zvyšné tri vajcia šľaháme spolu s kryštálovým cukrom na vysokých obrátkach do nadýchanej bledej peny. Potom pridáme odloženú „zelenú kašu“ a ešte krátko šľaháme.

    Na zelenú zmes preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom, gumenou varechou ju zľahka vmiešame a cesto nalejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Aby ostala roláda pekne hladká, plech zľahka vytrieme olejom, aby na ňom papier dobre držal.

    Roládu pečieme na 180 stupňoch asi 8 minút. Po vybratí z rúry ju preklopíme na čistú utierku posypanú práškovým cukrom, stiahneme papier na pečenie a spolu s utierkou ešte teplú roládu zrolujeme a necháme vychladnúť.

    Na plnku necháme plátky želatíny napučať asi 5 minút b miske so studenou vodou. Tvaroh, šľahačku, cukor a citrónovú kôru spolu vymiešame ho hladka. Asi 3 PL tvarohovej zmesi odoberieme, dáme do malého kastrólika a zahrievame. Pridáme vyžmýkané plátky želatíny, miešame na slabom ohni, kým sa želatína rozpustí (neprevárame) a túto zmes vlejeme do zvyšku plnky.

    Plnku so želatínou poriadne premiešame a naplníme ňou vychladnutú roládu. Zrolujeme späť a uložíme aspoň na pol hodinu do chladničky. Podávame posypané práškovým cukrom. Chuť môžeme vyladiť jemným dúškom dobrého slovenského odrodového vína z kolekcie Vitis Galéria, Pálava. Táto zaujímavá odroda je vyšľachtená krížením Tramínu červeného a Müllera Thurgau. Víno je vďaka tomu jemnejšie ako Tramín, no s výraznou arómou a dlhotrvajúcou dochuťou. Vo vôni a v chuti je cítiť korenie, muškát a vanilku.

    Dobrú chuť Vám praje Vitis !

    Recept a foto: @SistersBakery.sk

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár