Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 ml mlieka
- 50 ml bieleho vína
- 40 g masla
- 30 kryštálového cukru
- 10 g čerstvého droždia
- 2 žĺtky
- štipka soli
Na vínovú penu:
- 100 ml vody
- 5 PL kryštálového cukru
- 2 bielky
- 2 PL marhuľového džemu
- 2 PL bieleho vína
- cca 1/2l oleja na vysmážanie
- práškový cukor na posypanie
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a 1 ČL z odváženého množstva cukru. Pri izbovej teplote necháme vzísť kvások. Do múky pridáme zvyšok cukru, soľ a premiešame, potom pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, žĺtky, biele víno a napokon aj kvások. Z týchto prísad vymiesime hladké cesto, ktoré necháme prikryté igelitovým vrecúškom nakysnúť na dvojnásobok.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 1-1.5 cm. Pomocou radielka ho narežeme na pásy o hrúbke asi 1.5-2 cm. Oba konce pásikov spojíme a pruhy cesta navzájom prepletieme, aby sa vytvorila špirála. Šiškové špirálky necháme prikryté čistou utierkou ešte asi 15-20 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravíme olej na vysmážanie. Nalejeme ho do menšieho kastróla, aby siahal do výšky aspoň 3 cm. Olej pomaly zahrievame, až kým dosiahne teplotu 150 stupňov (resp. ho zahrievame do bodu, kedy kúsok cesta v ňom syčí, ale olej nedymí). Do oleja opatrne vkladáme podkysnuté šiškové špirálky a z oboch strán ich asi po 2 minúty smažíme. Vysmažené ich vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a na záver posypeme práškovým cukrom.
Najlepšie chutia v kombinácii s marhuľovo-vínovou penou. Tú si pripravíme nasledovne:
V malom hrnci necháme zovrieť vodu s cukrom a na prudko ich varíme asi 3-4 minúty, kým tekutina získa sirupovú konzistenciu. Medzitým premiešame 2 PL hustejšieho marhuľového lekváru s bielym vínom. V čistej mise vyšľaháme bielky spolu s marhuľovo-vínovým lekvárom až do zhustnutia. Keď je cukrový sirup hotový, pomaly ho, za stáleho šľahania, vlievame do bielkovo-lekvárového snehu. Šľaháme ešte zopár minút, kým bielková pena nezačne hustnúť a rásť na objeme. Ihneď podávame.
Fašiangovú atmosféru s chutnými šiškami a originálnou vínovou penou doladí pohár dobrého vína, z ktorého sa časť použila i do receptu šišiek. Dobre vychladené Veltlínske zelené VITIS Galéria dodá celému receptu tú správnu chuťovú bodku so svojim ovocným buketom a sviežou, medovinovou, horko-mandľovou chuťou.
Dobrú chuť Vám praje Vitis!
Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.