Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vody
- 40 g bravčovej masti
- 2 žĺtky
- 1 ČL soli
- ½ ČL cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
- ešte trochu hrubozrnnej soli a celej rasce na posypanie
- 100 g tvrdého syra výraznej chuti (napríklad údeného) na posypanie
Ako na to?
Do misy mixéra nalejeme vlažnú vodu, rozdrobíme pol kocky čerstvého droždia, trochu cukru a rozmiešame. Ďalej prisypeme hladkú múku zmiešanú so soľou, pridáme žĺtky, bravčovú masť a vypracujeme kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto necháme prikryté fóliou vykysnúť na dvojnásobok.
Po vykysnutí ho vyklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Na spodnú polovicu cesta nastrúhame syr a preklopíme cez neho hornú polovicu cesta. Dlaňami alebo valčekom stlačíme tak, aby sa obe polovice cesta a syr medzi nimi spojili. Radielkom rozrežeme na 16 pásikov a každý z nich zatočíme tak, aby sa vytvorili špirálovité tyčinky. Poukladáme ich s odstupom na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte asi pol hodinu prikryté fóliou podkysnúť. Medzitým dáme rozohriať rúru na 200 stupňov.
Tesne pred pečením postriekame tyčinky vodou, posypeme hrubozrnnou soľou a rascou. Pečieme ich asi 20 minút do zlatohneda.
Syrové tyčinky sú skvelým snackom na piknik alebo posedenie pri vínku. Ochutnajte k nim biele víno odrody Pálava z kolekcie Vitis Galéria. Toto aromatické víno má korenistú chuť a elegantne zladené kyseliny s dlhotrvajúcou dochuťou.
VínaVitis Galéria nájdete za výhodné ceny aj na e-shope: www.najnapoje.sk
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk.
Autorka kuchárskych kníh: Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová www.sistersbakery.sk .
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.