Recepty

Štedrák

    Prísady:

    Na cesto:

    • 500 g hrubej múky
    • 300 ml mlieka
    • 80 g bravčovej masti (alebo masla či rastlinného tuku)
    • 3 kopcovité PL práškového cukru
    • 20 g čerstvého drožida
    • 1 žĺtok

     

    Na plnku:

    MAKOVÚ: 120 g mletého maku, 100 ml vody, 100 g krystálového cukru, kôra z polovice citróna
    ORECHOVÚ: 120 mletých vlasšských orechov, 100 ml vody, 100 g kryštálového cukru, 2 ČL mletej škorice
    TVAROHOVÚ: 150 g tvarohu, 1 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 PL hrubej múky, 1 vajce (žĺtok a bielok oddelene) a bielok, ktorý zvýšil z cesta
    LEKVÁROVÚ: asi 200 g hustého slivkového lekváru

    Práškový cukor na posypanie

     

    Postup:

    • Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a 1 PL z odmeraného množstva cukru. Premiešame a necháme na tpelom mieste asi 15 minút, kým sa nám nevytvorí kvások.
    • Múku premiešame so zyvškom cukru, pridáme kvások v mlieku, masť a žĺtok. Vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré odložíme prikryté do tepla vykysnúť na dvojnásobok objemu.
    • Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú a orechovú prevaríme vodu s cukrom, potom do nej prisypeme mak alebo orechy a dochucovadlá (škoricu alebo citrónovú kôru) a premiešame. Obe plnky necháme odstáť, aby sa tekutina vsiakla.
    • Na tvarohovú plnku najprv vyšľaháme bielky do tuha. Tvaroh vymiešame so žĺtkom, cukrom a múkou do krémova, primiešame bielky a odložíme bokom.
    • Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 častí. Každú časť vyvaľkáme na veľkosť menšieho plechu (20×25 cm).
    • Plech vystelieme papierom na pečenie. Na ten položíme prvý plát cesta a potrieme ho napríklad makovou plnkou. Prikryjeme ju druhým, vyvaľkaným plátom cesta a naň nanesieme orechovú plnku.
    • Orechovú plnku prikryjeme tretím plátom cesta a naň natrieme tvarohovú plnku. Prikryjeme ju štvrtým plátom cesta, na ktoré natrieme hustý slivkový lekvár.
    • Prikryjeme ho posledným plátom cesta a dlaňami vyrovnáme povrch koláča.
    • Kým sa nám rozohrieva rúra na 180 stupňov, koláč ešte trochu podkysne.
    • Pečieme ho asi 30-40, kým nie je na povrchu zlatistý. Necháme ho úplne vychladnúť a potom ho podávame posypaný práškovým cukrom. Vychutnajte si ho s pohárom bieleho vychladeného vína Vitis z radu Galéria, odporúčame Müller Thurgau.

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár