Recepty

Slaný závin s medvedím cesnakom

    Ingrediencie na cesto:

    • 300 g hladkej múky
    • 150 ml mlieka
    • 30 g bravčovej masti (1 PL)
    • ½ kocky čerstvého droždia (môžeme nahradiť pol balíčkom sušeného)
    • 1 ČL kryštálového cukru
    • 1-2 ČL soli
    •  mleté čierne korenie

    Ingrediencie na plnku:

    • cca 30 lístkov medvedieho cesnaku (čím viac dáme, tým bude plnka zelenšia a chuť intenzívnejšia)
    • 100-150 g bryndze alebo krémového čerstvého syra
    • 1-2 uvarené, nastrúhané zemiaky
    • 1 vajíčko na potretie cesta
    • cca 2 PL sezamových semiačok na posypanie

    Príprava:

    Najprv do vlažného mlieka rozmiešame droždie a cukor. Ak používame čerstvé droždie, chvíľu počkáme, kým vzíde kvások, ak sušené, môžeme rovno pokračovať do ďalšieho bodu postupu. Do múky pridáme, masť, žĺtok, soľ a napokon aj mlieko s droždím a vymiesime na kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto na ľahko pomúčenej doske ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník a prikrytý fóliou ho necháme pri izbovej teplote asi hodinu kysnúť.

    Medzitým si pripravíme plnku. Všetky prísady okrem zemiaku dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich rozmixujeme na kašu. Potom do nej nastrúhame uvarený, vychladnutý zemiak (môžeme namiesto neho použiť aj 2 PL zemiakovej kaše z predošlého dňa) a dobre premiešame. Ak sú v plnke hrudky, môžeme ju ešte krátko premixovať ponorným mixérom.

    Keď sa cesto kysnutím nadvihne, dlaňami ho na doske roztlačíme na obdĺžnik veľký asi ako plech. Na povrchu ho potrieme pripravenou plnkou a zavinieme ho. Necháme ho na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte aspoň pol hodinu podkysnúť. Pred pečením ho na povrchu popicháme špáradlom (aby mala kam unikať para z plnky a neroztrhla závin), potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť.

    Slaný závin pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu do zlatohneda. Po dopečení ho necháme vychladnúť, až potom ho krájame.

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár