Recepty

Slané praclíky

    Ingrediencie na cesto: 

    • 500 g polohrubej múky 
    • 250 g zmäknutého masla 
    • 250 ml šľahačky
    • 200 g strúhaného syra výraznej chuti (Cheddar, Gouda a pod.)
    • 2 ČL soli
    • 1 kypriaci prášok

     Potieranie a posýpanie: 

    • 1 vajce na potieranie 
    • Mletá rasca, mletá červená paprika (prípadne rôzne semiačka či mak) na posýpanie

     

    “Tieto slané praclíky robievala naša maminka vždy ku koncu roka. Čipsy sme nekupovali, chrumkali sme to, čo mama napiekla. Nesmeli chýbať na vianočné alebo koncoročné sviatky a ponúkali sa návštevám. Keď som si nedávno listovala zošit s receptami, ktorý nám po maminke ostal, našla som tam tieto praclíky. V šuflíku mám odloženú praclíkovú formičku, tak bolo jasné, čo budem tento rok piecť na sviatky aj ja,” fooblogerka Miška Smolová.

    Príprava slaných praclíkov je veľmi jednoduchá. Odporúčam zamiesiť si cesto deň vopred, alebo aspoň hodinu-dve, aby malo čas v chlade trochu vyzrieť.

    Do misy nasypeme múku a premiešame ju so soľou a kypriacim práškom. Potom pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, šľahačku a nastrúhaný syr. Z prísad vypracujeme hutné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chlade minimálne hodinu odpočívať.

    Medzitým si pripravíme plechy na pečenie, vystelieme ich papierom a pracovnú dosku pomúčime. Odpočinuté cesto na doske rozvaľkáme na asi 6-7 mm hrúbku a vykrajujeme z neho praclíky (ak nemáte praclíkovú vykrajovačku, kľudne použite akúkoľvek inú). Slané praclíky kladieme na plech s papierom a na povrchu ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ja ich ešte rada dochutím mletou rascou a paprikou, dobre chutia ale aj s celým makom alebo rôznymi semiačkami.

    Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi 15 minút. Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť. Skladujeme ich v plechovej alebo sklenenej dóze. Z tejto dávky mi vyšli 4 plechy praclíkov(asi 100-120 ks).

     Prajeme Vám krásne Vianoce, dobrú chuť po celý rok a na zdravie s vínami Vitis Galéria!

    Vitis Galéria na Vianoce v novom outfite!

    Len nedávno prešli vína z kolekcie Vitis Galéria refreshom dizajnu, pretože slovenské vinárstvo Vitis dôkladne sleduje, k čomu inklinuje mladá generácia a moderné trendy vo vinárstve. Vína tak dostávajú novú dynamiku, modernosť aj vyššiu pridanú hodnotu. Ale hlavnou devízou týchto vín je ich kvalita.  Nielenže  pravidelne získavajú medaily na prestížnych  vinárskych súťažiach, kde ich kvalitu potvrdzujú vinárski odborníci, ale ich kvalitu a skvelú chuť potvrdzuje hlavne dlhoročný úspech a obľúbenosť u slovenských zákazníkov.

    Zástupcami vín Vitis Galéria  v Národnom salóne vín SR pre rok 2025  je aj červené víno Vitis Galéria Frankovka modrá. Charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí, jemná dubová, škoricová vôňa, primeraný obsah tanínu a nižšie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno granátovej až tmavo-rubínovej farby. Nájdete ho na e-shope najnapoje.sk

    Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk, www.sistersbakery.sk 

    Sledujte nás aj na sociálnych sieťach:

    Facebook: @Víno Vitis

    Instagram: @Vitis_Via_Vinum 

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár