Recepty

Pomarančovo-šafranové kura

    Potrebujeme:

    • 4 kuracie prsia s kožou 
    • Šťava z 2 veľkých pomarančov (alebo 2 dcl pomarančového džúsu) 
    • Na špičku noža šafranu (asi 4-5 vlákien) 
    • Soľ 
    • Čerstvo mleté čierne korenie 
    • ½ ČL mletého alebo rozdrveného koriandru (semiačok) 
    • ½ ČL kajenského korenia 
    • 20 g masla 
    • 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry 
    • Olivový alebo iný olej (repkový a pod.) 

    Príloha:

    • zmes zelených šalátov
    • trochu olivového oleja
    • šťava z polovice citróna
    • 1 ČL tekutého medu 

    Postup:

    1. Rúru rozohrejeme na 120 stupňov. Umyté a papierovým obrúskom osušené kuracie prsia z oboch strán nasolíme a potrieme trochou oleja. Na panvici necháme rozpáliť trochu oleja. Kuracie prsia položíme stranou s kožou nadol do rozpálenej panvice a necháme bez dotyku asi 2-3 minúty opekať, až kým nie je kuracia koža opražená do zlatohneda a chrumkava. Potom kúsky mäsa otočíme a ešte zo dve minúty ich opekáme aj z druhej strany.
    2. Takto pripravené mäso preložíme z panvice do misy z jenského skla a dáme ho asi na 20 minút do rúry.
    3. V mažiariku rozomelieme ½ ČL soli so šafranom. Potom túto zmes zalejeme pomarančovou šťavou a rozmiešame. Všetko vlejeme do panvice s výpekom, v ktorej sme pripravovali mäso. Varechou dobre premiešame, prípadne zoškriabeme z povrchu panvice výpek a na stredne silnom ohni redukujeme tekutinu asi do polovice objemu.
    4. Šťavu dochutíme lyžičkou pomarančovej kôry, mletým čiernym korením, mletým koriandrom a kajenským korením a ešte za teplého stavu do nej vmiešame maslo.
    5. Keď je mäso v rúre hotové, vyberieme ho, prípadnú šťavu prilejeme k pomarančovej a dobre ich premiešame.
    6. Kuriatko servírujeme na vrstve dochuteného zeleného šalátu, poliate pomarančovou šťavou. Môžeme k nemu ponúkať opečené bagetky. 

    Ak si chcete vychutnať stretnutia pri dobrom jedle v kruhu rodiny, priateľov, či už na Veľkú noc alebo kedykoľvek, vyskúšajte kvalitné slovenské víno Vitis Galéria Veltlínske zelené s prívlastkom neskorý zber. Táto obľúbená odroda so svetlozelenou farbou, osviežujúcou chuťou a prenikavou ovocnou až korenistou vôňou sa hodí k ľahkým zeleninovým šalátom, grilovanému mäsu a k cestovinám.

     

    Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

    Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár