Recepty

Pohánkové curry

    Potrebujeme: 

    • 1 šálka celej pohánky (šálka s objemom 250 ml)
    • 4 mrkvy
    • Polovice menšej tekvice hokaido
    • Trochu olivového oleja
    • 2 PL rajčinovej hustej pasty
    • 1 ČL celej rasce
    • 2 ČL curry korenia
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • Asi 500 ml zeleninového vývaru
    • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
    • Prepeličie (alebo slepačie) vajíčka, petržlenová vňať a čierny sezam na ozdobenie

    Postup: 

    • Celú pohánku dobre prepláchneme studenou vodou, scedíme, zalejeme ju čistou vodou a necháme namočenú niekoľko hodín, ideálne celú noc.
    • Na olivovom oleji osmažíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak, potom pridáme celú rascu a krátko ju necháme prevoňať. Ďalej pridáme na kúsky nakrájanú hokaido tekvicu, mrkvu a asi 5 minút restujeme.
    • Teraz pridáme vopred namočenú pohánku (prípadnú zvyšnú tekutinu ale odstránime), všetko dobre premiešame a restujeme asi 10 minút.
    • Napokon všetko zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme 2 PL rajčinovej pasty, curry korenie a na slabom ohni necháme variť, kým sa tekutina neodparí asi tak do ¾ svojho objemu.
    • Odskúšame, či sú pohánka a zelenina mäkké, ak áno, odstavíme ich, ak nie, podlejeme ich ešte asi dvomi deci vody a pokračujeme vo varení.
    • Uvarené pohánkové curry servírujeme s natvrdo uvarenými prepeličími vajíčkami, posypané čiernym sezamom a ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Na vyladenie chutí je ideálne podávať s dobre vychladeným vínom,  ideálne sa hodí  Vitis Galéria Veltlínske zelené, neskorý zber . Veltlín je na Slovensku veľmi obľúbená odroda, má krásnu svetlozelenú farbu, osviežujúcu chuť a prenikavú ovocnú až korenistú vôňu.

    Dobrú chuť Vám praje Vitis !

    Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

    Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na   www.najnapoje.sk

     

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár