Recepty

Paris-Brest – orieškové venčeky z odpaľovaného cesta

    Ingrediencie na odpaľované cesto:

    • 250 ml vody 
    • 120 g masla 
    • 175 g hladkej múky 
    • 5 stredne veľkých vajec 
    • Štipka soli

    Ingrediencie na plnku:

    • 250 g mliečnej čokolády 
    • 50 g nugátu alebo orieškovej nátierky 
    • 250 ml šľahačky 
    • Na dochutenie trochu nastrúhanej tonka fazuľky (nemusí byť) 
    • Za hrsť opražených a nasekaných lieskovcov do plnky a na ozdobenie

    Príprava odpaľovaného cesta:

    Vodu, maslo a soľ dáme do kastrólika a na stredne silnom plameni zahrievame, kým sa maslo vo vode úplne nerozpustí. Potom do tejto zmesi vsypeme múku a varechou rýchlo miešame. Cesto sa zoskupí do väčšej lepkavej gule a my miešame, kým sa táto kompaktná masa cesta neodpaľuje od dna hrnca. Odstavíme a cesto premiestnime do väčšej misy alebo misy mixéra. 

    Na tri razy do cesta mixérom s metličkami vmiešavame rozmiešané vajíčka, až kým nám nevznikne hladká krémová konzistencia. Cesto dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou na pečenie nanesieme väčší hrubší kruh s priemerom asi 20 cm. Fantázii sa medze nekladú, môžeme urobiť niekoľko kružníc a vytvoriť tak hrubší kruh, alebo nanášame tesne vedľa seba malé veterníky a pod. 

    Kruh na plechu pofŕkame vodou (napr. rozprašovačom). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch na teplovzdušnom režime (vrtuľa) asi 35-40 minút do zlatohneda. Správne upečené odpaľované cesto je na povrchu tvrdé a vo vnútri duté a suché.

    Príprava plnky:

    Šľahačku necháme zovrieť, zalejeme ňou nadrobno nasekanú čokoládu a nugát, pridáme na dochutenie tonka fazuľku a rozmiešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Necháme riadne vychladnúť. Po vychladnutí zmes vyšľaháme ako šľahačku, dáme do zdobiaceho vrecka a naplníme ňou na prieč rozrezaný kruh z vychladnutého odpaľovaného cesta. Plnku posypeme opraženými nasekanými lieskovcami, prikryjeme druhou polovicou kruhu z cesta a posypeme práškovým cukrom.

    Dominantná čokoládová plnka výborne vynikne, ak zákusok podávate s červeným vínom, odporúčame napr. Modrý Portugal z kolekcie Vitis Vegan. Pôvod tejto modrej muškátovej odrody pochádza z Rakúska. Toto nádherné červené víno s vôňou višní má chuť s nádychom šípkového lekváru a dokonca s jemným podtónom kávy.  

    Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk,web: www.sistersbakery.sk.

    Celú kolekciu vín VITIS Vegan nájdete na e-shope: www.najnapoje.sk.

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár