Ingrediencie:
- 1 väčšia bravčová panenka
- 100 g tekvicových semiačok
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- 100 ml vývaru alebo vody
Na pyré:
- 1 kg očistených zemiakov
- 1 menšia tekvica Hokkaido
- 200 ml mlieka
- 100 g masla
- Soľ
- Trochu nastrúhaného muškátového orieška
Ako na to?
Očistené zemiaky dáme v osolenej vode uvariť do mäkka. Potom ich zlejeme. Umytú a vydlabanú Hokkaido tekvicu nakrájame na kúsky, dáme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a na 200 stupňov ju 30 minút pečieme do mäkka. Po dopečení ju rozmixujeme na tekvicové pyré a 3-4 kopcovité lyžice z neho pridáme do uvarených a rozpučených zemiakov. Prilejeme teplé mlieko a na malé kocky nakrájané maslo a vymiešame ho hladkej kaše.
Panenku umyjeme, osušíme, nakrájame na hrubšie medailóniky (asi 3 cm hrubé) a každý z oboch strán osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Po obvode okrajov každý medailónik namočíme do nasekaných tekvicových jadierok tak, aby sa pekne prilepili a vytvorili po obvode mäsa vrstvu.
Mäso na povrchu aj spodku ešte potrieme olivovým olejom. Na dobre rozpálenej panvici opekáme medailóniky z každej strany asi 3 minúty. Potom ich dáme do ohňovzdornej misy a necháme ich dôjsť v rúre vyhriatej na 150 stupňov približne 10 minút.
Medzitým si na panvici pripravíme z výpeku šťavu. Do výpeku pridáme vývar alebo vodu, opláchneme panvicu a krátko povaríme, aby sa tekutina zredukovala. Ak nám v panvici ostali zvyšky jadierok, tie zo šťavy odstránime (ideálne precedíme šťavu cez sitko). Napokon pridáme na zahustenie maslo a rozmiešame ho v šťave, kým sa úplne nerozpustí.
Panenku servírujeme s tekvicovým pyré, obliatu výpekom a prípadne posypanú tekvicovými jadierkami. Výborne sa k nej hodí biele víno. Jedlo odporúčame servírovať napríklad s Rizlingom vlašským kolekcie Vitis Galéria.
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.