Recepty

Odpaľované venčeky

    Na cesto:

    • 300 ml tekutiny (pol na pol voda a mlieko)
    • 150 g masla alebo rastlinného tuku (napr.kokosového)
    • 150 g hladkej múky
    • 4 vajcia
    • ¼ ČL soli
    • ½ ČL cukru

    Na plnku:

    • 1 vanilkový puding
    • 400 ml mlieka
    • 250 g masla
    • 2-3 PL rumu
    • 4 PL práškového cukru
    • práškový cukor na posypanie

    Postup:

    Mlieko, vodu, cukor a soľ dáme do kastrólika variť. Keď zmes zovrie, prisypeme do nej hladkú múku a varechou rýchlo miešame, kým sa nám nevytvorí hustá guľa z cesta. Ešte krátko ju za stáleho miešania povaríme a potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta potom po jednom mixérom všľahávame celé vajcia, až docielime krémovú, jemne lepkavú konzistenciu cesta. Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom nanášame venčeky. Pofŕkame ich vodou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov. Pečieme ich asi 30 minút, kým sú na povrchu aj zospodu upečené do zlatohneda, na dotyk tvrdé a vo vnútri duté a suché. Po dopečení ich necháme vychladnúť.

    Na plnku si uvaríme vanilkový puding zo 400 ml mlieka a necháme ho prikrytý fóliou vychladnúť. Vďaka fólii sa na ňom nevytvorí kožka. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do krémova a potom doň po troche pridávame vychladnutý puding striedavo s rumom. Venčeky si prerežeme ostrým nožom vodorovne na dve polovice, na spodnú nanesieme krém a prikryjeme ich vrchnou polovicou. Podávame ich posypané práškovým cukrom.

    Rizling vlašský Vitis Galéria s prívlastkom neskorý zber je víno, ktoré sa vo veľkonočnom zhone nestratí. Toto víno charakterizuje svieža vôňa lúčnych kvetov, ktorá pripomína teplé letné dni. Má príjemnú svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Je vhodný ako aperitív k studeným predjedlám, bielym syrom, ľahko upraveným rybám, paštétam a k údeninám.

    Slovenské odrodové vína VITIS Galéria vhodné k veľkonočným receptom nájdete na www.najnapoje.sk

     

    Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár