Na cesto:
- 1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta
Ingrediencie na plnku:
- 250 g kyslej smotany
- 3 vajíčka
- 2-3 menšie cibule
- 1 camembert
- cca 15 cherry rajčín rôznych farieb
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- zmes byliniek (napr. tymián a oregano)
Ako na to?
Keď vás v lete prekvapí nečakaná návšteva, mám pre vás tip, ako ich pohostiť domácou dobrotou, na ktorej prípravu nepotrebujete viac než hodinku času. Skvelý letný slaný koláč na spôsob francúzskeho quiche (čítaj kíš), ktorý má (okrem jednoduchej prípravy) jednu veľkú výhodu. Viete doň použiť takmer všetko, čo „chladnička dala“.
Ja mám pre vás tip na slaný koláč s prísadami, ktoré som objavila v mojej chladničke, neváhajte však pridať aj opraženú slaninku, nadrobno nasekanú červenú papriku a pod.
Prv, než začneme, aspoň pol hodinu vopred si vyberieme lístkové cesto z chladničky, aby sa trochu otepleilo. Vajíčka, kyslú smotanu, soľ a korenie dáme do misky a vymiešame do hladkej tekutej polevy. Umyté rajčinky nakrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky, ak máme čas, na troche oleja ju orestujeme, aby zmäkla, koláč tak bude lepšie chutiť. Camembert (alebo pokojne aj iný druh mäkkého syra) nakrájame na plátky. Bylinky nasekáme.
Keď máme všetky suroviny pripravené, dáme rozohriať rúru na 200 stupňov.
Tartovú formu (odporúčame formu s priemerom 20 cm) vystelieme lístkovým cestom. Cesto opatrne natlačíme na dno a po okrajoch formy a prečnievajúce cesto orežeme. Dno cesta popicháme vidličkou. Ako prvú vrstvu na cesto naukladajte plátky camembertu, násedne naň navrstvite cibuľu a plátky cherry rajčiniek. Všetko posoľte, posypte nasekanými bylinkami a zalejte pripravenou vajíčkovo – smotanovou polevou.
Slaný koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre asi 40 minút, kým sa poleva na povrchu nezačane sfarbovať do zlatohneda a bude na dotyk tuhá.
Po dopečení koláč vyberieme z rúry a necháme ho chvíľu vychladnúť, kým plnka nesadne. Podávame ho teplý alebo vlažný, avšak výborne chutí aj za studena. K slanému koláčiku odporúčame servírovať aj pohár vychladeného bieleho perlivého vína Vitis Galéria Frizzante. Tejto kombinácii rozhodne žiadna návšteva neodolá!
Vitis Galéria Frizzante Müller Thurgau sa v lete servíruje priamo s ľadom. Muškátovo-ovocnú škálu intenzívnych vôní akcentujú osviežujúce bublinky.
Nájdete ho na e-shope: www.najnapoje.sk
Autorka receptu a foto: @michaelasistersbakerysk, autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová www.sistersbakery.sk
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.