Recepty

Minihamburgre

     Prísady na domáce hamburgrové žemle:

    • 500 g hladkej múky
    • 300 ml mlieka
    • 60 g masla
    • 1/2 kocky čerstvého droždia
    • 1 vajce
    • 1 zarovnaná PL kryštálového cukru
    • 1,5 ČL soli
    • 1 vajce na potretie a sezam na posypanie (nemusí byť)

    Na dokončenie hamburgerov:

    • 750 g mletého hovädzieho mäsa
    • Majonéza a kečup na potieranie žemlí
    • 3 väčšie rajčiny
    • Hlávkový šalát (napr.kučeravý alebo ľadový)
    • 16 plátkov syra (napr.plátkový tavený alebo cheddar)
    • Prípadne kyslé uhorky nakrájané na plátky, avokádo a pod.
    • Soľ a korenie na dochutenie

    Postup:

    Do vlažného mlieka rozdrobíme kocku droždia, pridáme cukor, premiešame a necháme na teplom mieste asi 10 minút podkysnúť. Múku premiešame so soľou, pridáme maslo, vajce, kvások a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť do zdvojnásobenia objemu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 rovnakých kúskov, tie vymiesime do guľôčok a prikryté ich necháme podkysnúť rovno na plechu s papierom na pečenie. Potom ich pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme na 220 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda. Upečené žemličky necháme vychladnúť. Mleté hovädzie mäso zľahka posolíme, rozdelíme na 16 rovnakých porcií, tie vyformujeme do guliek a potom ich zaťažením sploštíme do tvaru disku. Na panvici s trochou oleja opekáme mäso z jednej aj druhej strany, kým sa neuzavrie, ale vo vnútri ostane šťavnaté. Žemle rozkrojíme, potrieme majonézou a kečupom a podľa vlastnej chuti skladáme hamburgre s mäsom, syrom, rajčinou, šalátom, uhorkami alebo avokádom. Podávame ešte kým je mäso teplé.

    Prívlastkové víno Vitis Galéria Müller Thurgau, kabinetné 2020. Ľahšie, svieže víno s nižším obsahom kyseliniek a s delikátnou muškátovo-ovocnou vôňou, doplnenou arómou grepovej šupky.

    Ideálne k sladkovodným aj morským rybám v jemných omáčkach, k pečenej hydine, cestovinám, zeleninovým šalátom a k studeným predjedlám.

     

    Dobrú chuť vám praje Vitis!

    Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na www.najnapoje.sk

    Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk

     

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár