Recepty

Mäsové guľky s tarhoňou, gréckym jogurtom a bylinkami

    Na mäsové guľky potrebujeme:

    • 800 g mletého morčacieho mäsa (najlepšie z horného vykosteného stehna)
    • 1 šálka uvarenej vychladnutej ryže (sálka s objemom asi 200 ml)
    • 1 cibuľa
    • 2-3 strúčiky cesnaku
    • 2 ČL harissy (alebo ju môžeme nahradiť pikantnou mletou červenou paprikou)
    • 1 ČL soli
    • 1 ČL mletej rasce
    • ½ ČL mletého zázvoru
    • Za hrsť nasekaného koriandru
    • Za hrsť nasekaného kôpru
    • Olivový olej na opekanie

    Na jogurtovú omáčku potrebujeme:

    • 250 g bieleho gréckeho jogurtu
    • Kôra z polovice citróna
    • 2 PL olivového oleja
    • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie

    Príloha:

    • 1 balenie cestovín – tarhone
    • Vitis Galéria Rizling Rýnsky neskorý zber 2020

     

    1. Skôr, ako začneme pracovať, pripravíme si plech s papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na olivovom oleji osmažíme v panvici nadrobno naskeanú cibuľku do sklovita. Pridáme roztlačený cesnak, rascu, zázvor a spolu asi 2-3 minúty smažíme.
    2. Potom túto zmes preložíme do väčšej misy. Primiešame k nej uvarenú vychladnutú ryžu, koriander a kôpor, harissu a napokon aj mleté morčacie mäso. Všetko riadne premiešame do homogénnej zmesi a dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
    3. Naolejovanými rukami vyrobíme z mäsovej zmesi guľky veľké asi ako golfové loptičky. Poukladáme ich na pripravený plech a pečieme asi 18 minút, kým už v strede nie sú ružové, ale prepečené.
    4. Na jogurtovú omáčku premiešame uvedené prísady a dochutíme ich soľou.
    5. Cestoviny – tarhoňu najprv na troche oleja opražíme, kým sa nezačne sfarbovať do zlatohneda, potom ju zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ a varíme podľa návodu na obale. Po dovarení ju scedíme.
    6. Mäsové guľky podávame s tarhoňou, jogurtovou omáčkou, posypané zvyškom nasekaných bylín.

    Výnimočné prívlastkové víno Vitis Galéria Rizling Rýnsky neskorý zber je tým pravým doplnením k výnimočnej chuti receptu. Toto víno žltozelenej farby, so sviežou arómou, s tónmi lipového kvetu sa skvele hodí k tejto mäsovo-cestovinovej pochúťke. Korenistá chuť  vína so stopami grepu, ananásu, limetkovej kôry a vanilky ladí s jarnou atmosférou. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.

     

    Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

    Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár