Ingrediencie na cesto:
- 100 g horkej čokolády
- 70 g masla
- 60 g kryštálového cukru
- 20 g hladkej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
- štipka škorice
Ingrediencie na zabaione krém:
- 60 g kryštálového cukru
- 50 g suchého bieleho vína (Mladé víno Vitis Müller Thurgau)
- 50 g vína Marsala alebo portského
- 2 žĺtky
- trošku masla na vytretie zapekacích misiek
- trošku múky a kakaa na vysypanie
- čerstvé mango na ozdobenie
Prv, než nám začne adventný zhon, poseďme si s priateľmi pri mladom víne a doprajme si aj sladkú odmenu v podobe hriešne dobrých čokoládových láva koláčikov s tekutým vnútrom. A keďže sme gurmáni, pripravíme si k nim aj skvelý zabaione krém.
Začneme prípravou krémovej polevy. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme metličkou do peny. Potom prilejeme suché mladé víno Vitis – ja som vybrala odrodu Müller Thurgau a víno Marsala alebo iný typ sladkého vínového nápoja (napr. portské). Premiešame a dáme do vodného kúpeľa (nad paru) variť. Za častého šľahania varíme nad parou asi 10 minút dovtedy, kým nám vínový krém začne hustnúť a vytvárať “osmičku” – t.j. keď ho naberieme lyžicou, steká v hustejšom prúde a po dopadnutí na tanier zanecháva tvar osmičky. Odstavíme z ohňa a dáme bokom.
Teraz začneme pripravovať láva koláčiky. Najprv v menšom kastróliku roztopíme maslo a potom doň pridáme nadrobno nasekanú čokoládu. Miešame, až kým sa nerozpustí. V osobitnej miske potom metličkou vymiešame vajcia s cukrom, soľou, škoricou. Keď sa tieto prísady prepoja, preosejeme ku nim aj hladkú múku a vymiešame všetko dohladka. Nakoniec pridáme roztopenú čokoládu s maslom a vymiešame do hladkého krému.
Malé zapekacie misky vytrieme maslom, vysypeme hladkou múkou aj kakaom a nalejeme do nich pripravenú čokoládovú zmes. Ideálne do 2/3 objemu misiek. Táto dávka vystačí na 4 misky – koláčiky s priemerom 6-7 cm.
Misky so zmesou dáme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme ich 10 minút. Potom skontrolujeme, či sú na povrchu koláče zacelené – chceme dosiahnuť, aby boli na povrchu na dotyk pružné (nie tuhé) a v strede môžu byť takmer mäkké. Ak je povrch koláčikov tekutý, pečieme ich ešte asi 2 minúty. Potom ich vyberieme, nožom opatrne uvoľníme od okrajov misky.
Na servírovací tanierik nanesieme lyžicou zabaione krém, naň opatrne vyklopíme láva koláčik a posypeme ho kakaom. Môžeme ho dozdobiť kúskom čerstvého manga a ihneď podávame. Dobrú chuť!

Mladé vína Vitis 2025
November je spojený už tradične s príchodom novej vinárskej úrody. Začína oslava vína, vinárom a všetkým milovníkom dobrého vína sa začína ich obľúbená časť roka. Práve v tomto mesiaci môžete spoznať prvé mladé vína ročníka 2025. Vinárstvo Vitis vám ich aj tento rok prináša vo vegánskom prevedení a dokonca v novom modernom dizajne.
Všetky odrody v tejto línii sú slovenského pôvodu a pochádzajú z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. V ponuke sú opäť tri obľúbené odrody slovenského akostného vína – dve biele odrody Müller Thurgau a Irsai Oliver dopĺňa ružové víno Frankovka modrá rosé.
Mladé vína sa vyznačujú výraznými hroznovými chuťami a vôňami. Majú v sebe iskru, ľahkosť, sviežosť a hrajú bohatými ovocnými tónmi. Vďaka tomu sú príjemným spestrením dlhých jesenných a zimných večerov. Na pultoch obchodov sú k dispozícii už od 3. novembra 2025.
A keďže ich vinári často nazývajú aj svätomartinské vína, skvele sa hodia k jesennému menu, napríklad aj k pečenej svätomartinskej husi či kačke. Tak sa poponáhľajte a vyskúšajte ich aj vy. Nájdete ich na e-shope najnapoje.sk
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk, www.sistersbakery.sk
Sledujte nás aj na sociálnych sieťach:
Facebook: @Víno Vitis
Instagram: @VItis_Via_Vinum
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.