Recepty

Kura na bielom víne

    Potrebujeme: 

    • 10 ks horných kuracích stehien aj s kosťou a kožou 
    • 100 g prerastenej slaniny 
    • 1 väčšia cibuľa 
    • 4 strúčiky cesnaku 
    • Trochu olivového oleja 
    • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie 
    • 400 ml bieleho vína Müller Thurgau  Vitis Galéria  kabinetné 
    • 250 ml smotany na varenie 
    • 250 g hnedých šampiňónov 
    • 1 PL paradajkového koncentrátu (alebo 2-3 PL pretlaku) 
    • Petržlenová vňať na dozdobenie 

    Postup

    1. Na troche olivového oleja opečieme na kúsky nakrájanú slaninu. Potom ju vyberieme z panvice a dáme do misky.
    2. Na slaninovom výpeku opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa takmer hotová, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ešte asi minútu opekáme. Cibuľu a cesnak, rovnako ako slaninu vyberieme do misky.
    3. Do panvice pridáme trochu oleja a opekáme na ňom očistené, na štvrťky nakrájané šampiňóny asi 5 minút. Potom ich vyberieme na misku.
    4. Na tej istej panvici teraz prudko opekáme kuracie kúsky, ktoré sme umyli, osušili, dobre posolili z oboch strán a nakorenili čerstvo mletým čiernym korením. Kladieme ich kožkou nadol na dno dobre rozpálenej panvice a necháme opiecť, kým sa koža nespečie do zlatohneda a chrumkava. Potom mäso otočíme a krátko opečieme aj z druhej strany.
    5. Do panvice potom pridáme slaninu, cibuľku s cesnakom a šampiňóny, ktoré sme si odložili bokom a všetko zalejeme bielym vínom. Prikryté pokrievkou varíme na stredne silnom ohni asi 35 minút.
    6. Po 35 minútach prilejeme smotanu na varenie, premiešame a necháme ešte asi 10 minút prevariť a zredukovať.
    7. Napokon pridáme paradajkový koncentrát a rozmiešame ho v šťave.

    Podávame s čerstvou bagetkou (alebo s cestovinou), posypané petržlenovou vňaťou a s pohárom dobre vychladeného bieleho vína Müller Thurgau  Vitis Galéria s prívlastkom kabinetné. Ľahké, svieže víno s nižším obsahom kyseliniek a s delikátnou muškátovo-ovocnou vôňou, doplnenou arómou grepovej šupky. Ideálne k hydine a rybám v jemných omáčkach, alebo k cestovinám, zeleninovým šalátom a k studeným predjedlám. 

    Dobrú chuť Vám praje Vitis !  

     

    Recepty a foto pripravila foodblogerka  Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

     Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk 

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár