Recepty

Bravčová panenka s vínom

    Potrebujeme:

    • 1 väčšia bravčová panenka (asi 500 g)
    • 2 vetvičky rozmarínu
    • soľ, korenie
    • olivový olej
    • 150-200 ml červeného vína
    • 50 g masla
    • Malé zemiaky v šupke uvarené

    Postup:

    V šupke uvarené malé zemiaky ošúpeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Panenku umyjeme, osušíme, nakrájame na medailóniky (asi 2 cm hrubé), ktoré potrieme olivovým olejom. Medailóniky prudko opečieme z oboch strán na dobre rozpálenej panvici, aby sa uzavreli a potom ich na stíšenom ohni ešte dopekáme z každej strany asi 2 minúty. Mäso vyberieme z panvice, posolíme ho hrubozrnnou soľou a necháme chvíľu odpočívať. Do výpeku vlejeme červené víno a redukujeme na prudkom ohni. Potom vínový výpek odstavíme z ohňa, vmiešame doň maslo, kým sa neroztopí, dochutíme soľou a korením. Do vínovej omáčky vrátime späť mäso spolu so šťavou, ktorú pustilo a ešte krátko povaríme (asi dve minúty) a potom odstavíme. Na rozpálenom olivovom oleji opečieme pripravené zemiaky. Panenkové medailóniky servírujeme s opečenými zemiakmi, poliate vínovou omáčkou.

    Náš TIP: Frankovka modrá, výber z hrozna Vitis Poézia, ročník 2017

    Vyskúšajte toto atraktívne víno z kolekcie prívlastkových vín Vitis Poézia. Má podmanivú chuť plnú jemnej čokolády a vyzretých sliviek, s vysokou mineralitou. V dochuti môžete dokonca nájsť tóny ruží. Výborne sa kombinuje práve s úpravami tmavého mäsa, alebo s dobre vyzretým syrom či s čokoládou.

    Autorka receptu a foto: www.SistersBakery.sk

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár