Recepty

Bazová piškótová roláda so šľahačkovou plnkou

    Ingrediencie na cesto:  

    • 5 PL hladkej múky 
    • 4 vajcia 
    • 4 PL kryštálového cukru 
    • 3 PL horúcej vody 
    • 1 ČL vanilkového cukru  
    • ½ balíčka kypriaceho prášku 

     

    Ingrediencie na plnku a ozdobu: 

    • 250 ml smotany na šľahanie 
    • 2 PL práškového cukru 
    • 50 g mascarpone 
    • 3 plátky želatíny 
    • 1 vanilkový cukor alebo semiačka z ½ vanilkového lusku 
    • Bazové kvety

    TIP: Krém môžeme dochutiť aj 50 ml bazového sirupu, vtedy ale stačí dať len lyžicu cukru.

    Ako na to?  

    Najprv si pripravíme piškótové cesto. Do misy mixéra dáme celé vajcia, kryštálový a vanilkový cukor a na vysokých otáčkach vyšľaháme do hustej bledej peny, ktorá drží tvar. Na túto zmes po lyžiciach preosievame múku zmiešanú s kypriacim práškom a gumenou varechou ju dôkladne, ale zároveň opatrne vmiešame do vajíčkovej peny tak, aby nám neostali hrudky.

    Cesto vylejeme plechu vystlaného papierom na pečenie, uhladíme povrch a piškót pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C asi 8-10 minút, kým je na povrchu na dotyk pružný a sfarbený do zlatohneda. Spolu s papierom na pečenie vyklopíme korpus na čistú utierku a zavinieme ho do rolády. Necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme plnku. 

    Na plnku si najprv namočíme do misky so studenou vodou plátky želatíny a necháme ich asi 10 minút napučať. Potom pridáme smotanu na šľahanie, cukor, vanilkový cukor či vanilku a mascarpone do misky a mixérom ich vyšľaháme do tuha. Zo šľahačkovej zmesi odoberieme 2 PL, dáme ich do malého kastrólika, pridáme vyžmýkanú želatínu a krátko za stáleho miešania zahrievame, kým sa želatína úplne nerozpustí (neprevárame). Želatínovú zmes potom pomaly vlievame do šľahačkového krému a dôkladne ju v ňom rozmiešame, aby sa rovnomerne rozvrstvila v celej plnke. 

    Vychladnutú roládu rozrolujeme, opatrne stiahneme papier na pečenie a naplníme ju plnkou. Opäť ju zavinieme a zabalenú v papieri na pečenie (švom nadol), ju dáme do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť. Pred podávaním roládu ozdobíme zvyšným šľahačkovým krémom a posypeme kvetmi bazy.

    Piškótová roláda je jednoduchý a ľahký dezert, ktorý je rýchlo hotový a dá sa pripraviť na veľa spôsobov a s rôznymi plnkami. Niekedy stačí len málo – ako napríklad šľahačková plnka, aby ste mohli svojej návšteve servírovať letný dezert ľahký ako obláčik.

    K dezertu odporúčame aj našu novinku! Dobre vychladené Vitis Galéria biele v nealkoholickej verzii.

    Vitis Galéria v nealkoholickej verzii ponúka nespočetné množstvo nových príležitostí!  

    Dealkoholizované vína si obľúbia všetci priaznivci moderného životného štýlu, ktorí za z rôznych dôvodov vyhýbajú konzumácii alkoholu. Ak ste šofér, návštevník wellnessu, športovec alebo máte zdravotné obmedzenia, novú Vitis Galériu bez alkoholu si môžete vychutnať pri akejkoľvek príležitosti. Obľúbená značka, slovenské odrodové víno z vinárstva Vitis má v ponuke ucelenú kolekciu vín pod názvom Vitis Galéria  Tieto vína sú dlhoročne mimoriadne obľúbené nielen u zákazníkov, milovníkov vína, ale aj u odborníkov. Svedčí o tom aj fakt, že na domácich aj na prestížnych zahraničných súťažiach počas mnohých rokov pravidelne  zbierajú vzácne ocenenia za svoju kvalitu a jedinečnú chuť. Vinárstvo Vitis neustále reaguje aj na moderné, aktuálne trendy a zaraďuje do svojho portfólia nové produkty. Vyskúšajte aj vy moderné trendy nealko!   

    Vitis Galéria nealkoholické nájdete za výhodné ceny aj na e-shope: www.najnapoje.sk  

    Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk 

    Ingredients

    No ingredients could be found for this recipe.

    Instructions

    No instructions could be found for this recipe.

    Pridaj komentár