Ingrediencie:
- 220 g hladkej múky (50 g môžeme nahradiť mletými mandľami alebo jemne strúhaným kokosom)
- 125 ml vlažného mlieka
- 100 g mäkkého masla
- 80 g práškového cukru
- 2 vajcia
- kôra z polovice citróna
- ½ balíčka sušeného droždia
Posýpka:
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL mletých mandlí (alebo jemne strúhaného kokosu)
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL roztopeného masla
+ cca 250 g čerstvých jahôd
+ trochu mandľových plátkov na ozdobu
Ako na to?
V sezóne jahôd si upečte tento jednoduchý jahodový koláč. Je výnimočný tým, že ako kypridlo som do cesta použila nie kypriaci prášok, ale sušené droždie. Koláč však napriek tomu pripravíme pomerne rýchlo, lebo nemusí kysnúť.
Najprv si pripravíme suroviny. Hladkú múku premiešame s mletými mandľami a sušeným droždím. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky, nastrúhame si kôru z polovice bio citróna. Maslo necháme zmäknúť.
V ďalšom kroku vyšľaháme bielky s trochou z odmeraného množstva cukru do tuhého snehu. Potom vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a keď nám vznikne hladký krém, pridáme žĺtky a citrónovú kôru a zašľaháme ich.
Na túto zmes prisypeme sypké prísady – múku s mandľami a sušeným droždím, gumenou varechou zamiešame a na zriedenie prilejeme vlažné mlieko. Vymiešame varechou alebo metličkou do hladkého lávovitého cesta. Napokon gumenou varechou primiešame sneh z bielkov.
Cesto nalejeme do pripravenej, vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy (ja som použila formu s priemerom 22 cm) a uhladíme povrch a dáme bokom.
Kým cesto chvíľu odpočíva, pripravíme si jahody a mrveničku. Jahody umyjeme, osušíme, odstopkujeme a nakrájame na kúsky. Na mrveničku zmiešame múku, práškový cukor, mleté mandle a potom pridáme roztopené maslo a vypracujeme mrveničku.
Na cesto vo forme teraz naukladáme jahody a jemne ich vtlačíme do cesta. Povrch posypeme mrveničkou a kto chce, môže aj mandľovými lupienkami.
Jahodový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch približne 35 minút. Keď je upečený, vyberieme ho a necháme vychladnúť.
Koláčik podávame s kopčekom vyšľahanej šľahačky a pohárom nealkoholického ružového vína z kolekcie Vitis Galéria, ktoré je novinkou z vinárstva Vitis.
Ingredients
No ingredients could be found for this recipe.
Instructions
No instructions could be found for this recipe.